EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (2024)

MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKNYILATKOZATOKRÓL

AZ ERŐFORRÁSTÓL AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁSIG – A KÖRNYEZETI HATÁSOK DOKUMENTÁLÁSÁVAL

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (2)

A fenntarthatóság egyre fontosabbá válik életünkben, munkánkban; és mindenekelőtt a jövőnk érdekében. Ezért nem meglepő, hogy a termékek vásárlásakor egyre nagyobb népszerűségnek örvend a környezet iránti figyelmesebb magatartás. Az EPD-k hasznos eszközt jelentenek a termékek környezeti hatásának felmérésére.

A TROX csoport fenntarthatósági stratégiája részeként környezetbarát termékeket fejleszt. A környezetvédelmi terméknyilatkozatok kialakításával a vállalat átlátható mércét állít fel vásárlói számára. Itt információkat talál a TROX által már kínált EPD-k jelentéséről, létrehozásáról és előnyeiről.

MI AZ EPD

Tudj meg többet

MIÉRT VAN SZÜKSÉGE EPD-kre

Tudj meg többet

MIK A KRITÉRIUMOK

Tudj meg többet

EPD-k A TROX-TÓL

Tudj meg többet

TÖLTSE LE A MEGFELELŐ EPD-t

Tudj meg többet

NÉZD MEG A WEBINÁRIUMOT

Tudj meg többet

MIK AZ EPD-K?

AMIKOR A TERMÉKEK KÖRNYEZETRE VONATKOZÓ HATÁSA DOKUMENTÁLT

Az EPD rövidítés a "Környezetvédelmi terméknyilatkozat - Environmental Product Declaration". szóból származik. Ez a termék életciklusa alatti környezeti hatásának dokumentálása. Az EPD olyan elemzésen alapul, amely figyelembe veszi az összes környezeti hatást az értéklánc mentén. A dokumentum részletes információkat tartalmaz a termék környezeti hatásairól.

Az EPD létrehozásakor a kibocsátás, az energia- és vízfogyasztás, valamint a hulladék is számít. A „bölcsőtől a sírig” elv minden környezeti hatást megmutat a nyersanyagtól az ártalmatlanításig. Az EPD-t külső szerveknek kell vizsgálniuk, és öt évig érvényes.

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (9)

HOGY HOZHATÓK LÉTRE AZ EPD-K

ÉS MIÉRT VANNAK TERMÉKKATEGÓRIA SZABÁLYOK?

A hozzávetőleges összehasonlíthatóság érdekében a szabályozott nemzetközi normák és szabványok figyelembevétele szükséges. Az EPD-k elkészítésének nemzetközi szabványai az EN 15804, ISO 14025 és ISO 14044 szabványok, amelyek alapul szolgálnak az EPD-k termékkategória szabályainak (röviden PCR - Product Category Rules) megalkotásához.

Ezek a termékkategória-szabályok szabványosított feltételezéseket határoznak meg az EPD-k kiszámításához. A PCR-ek mindent értékelnek a hatókörtől a termékek releváns hatáskategóriáiig. A PCR két részből áll: az A. részt az életciklus-értékelés és a dokumentáció szabványos számítási szabályaival, valamint a B. részt a termékspecifikus követelményekkel.

Ha nem létezik megfelelő PCR, a gyártók együttműködhetnek az EPD program tulajdonosával, hogy összegyűjtsék a szükséges adatokat egy új PCR kifejlesztéséhez és biztosításához.

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (10)

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK EPD-KRE?

FENNTARTHATÓ TERMÉKEK A FENNTARTHATÓ ÉPÜLETEKHEZ

Az EPD-k számos előnyt kínálnak különböző szinteken. Az építőiparban a tervezők, építészek és építőipari cégek nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatósági szabványokra. Mivel az olyan tanúsítási rendszerek, mint a DGNB, a LEED vagy a BNB EPD-k, fontos kritériumok a nyilvános pályázatoknál.

A termékdokumentáció nem csak az ökológiai értékelést egyszerűsíti. Az EPD-k növekvő versenyelőnyt kínálnak a jövőbeli projektszerződések odaítélésekor. Ezenkívül az EPD-k lehetővé teszik az ellátási láncon belüli lehetséges fejlesztések megjelenítését. Az EPD-k létrehozását egyre inkább az egyes európai országokban érvényes jogi követelmények vezérlik.

Az EPD egyértelmű lehetőség arra, hogy a vásárlókat tájékoztassuk egy termék és annak gyártása környezeti hatásairól. A TROX-nál az EPD-ket belsőleg is használják az anyagadaptáció vagy a termékinnováció előmozdítására.

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (11)

ÉRTÉKELÉSI KRITÉRIUMOK – MILYEN ADATOKAT MÉRNEK?

MI VAN AZ EPD MÖGÖTT

Az EPD-k fontos tényezője az üvegházhatású gázok kibocsátásának nyilvántartása, amely a nemzetközi ÜVEGHÁZ GÁZ PROTOKOLL szabványain alapul. Ez nem csak a CO2-kibocsátást foglalja magában, hanem az egyéb környezetre káros gázokat is, mint a kén, fluor és klór vegyületek vagy nitrogén-oxidok.

Az ÜHG Protokoll megkülönbözteti a vállalat általi kibocsátások előállítása során keletkező közvetlen kibocsátásokat, az energiafogyasztásból származó közvetett kibocsátásokat, valamint az erőforrások beszerzéséből, szállításából és ártalmatlanításából származó egyéb kibocsátásokat. Ezt a három területet 1., 2. és 3. hatókörnek nevezik.

De más környezeti hatásokat is mérhetővé tesz az EPD. Ide tartozik például a vízfogyasztás, az erózió okozta környezetszennyezés, a vízszennyezés, vagy az erőforrások beszerzése, a gyártás és a termék ártalmatlanítása során fellépő egészségügyi hatások.

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (12)

HOGYAN SZÁMÍTHATÓ EZ

AZ ADATBÁZISOK ALKOTJÁK A FENNTARTHATÓSÁGI ÉRTÉKELÉS ALAPJÁT

Az EPD-k fontos eszközei egy termék környezeti hatásának életciklus-értékelés (LCA) alapján történő értékelésének. Az EPD ellenőrzését elismert életciklus-értékelő végzi, így a számítás egységes szabványokon alapul, és így lehetővé válik az összehasonlíthatóság. Ez olyan versenyhelyzetet teremt, amely ösztönzi a termék ökológiai lábnyomának csökkentését a beszerzéstől az ártalmatlanításig.

Egy termék példáján ez a táblázat az EPD számításba bevont összes modult mutatja (a CO2-pl. itt csak példaértékű egység). A számítás alapját olyan környezeti hatás-adatbázisok képezik, mint az ecoinvent vagy az Ökobaudat. Az eredmény az anyagokra és környezeti tényezőire vonatkozó adatkészleteken alapul, a termék életciklusa során..

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (13)

EPD-K A TROX-TÓL

MÁR TÖBB MINT 50 TERMÉKSOROZAT DOKUMENTÁLT

A TROX több mint 50 terméksorozathoz kínál környezetvédelmi terméknyilatkozatot, beleértve a tűzvédelmi és füstgázvezérlő csappantyúkat, az X-FANS ventilátorokat, a szabályozókat, a szabályozó zsalukat és a szűrőket. További EPD-k fejlesztés alatt állnak, amelyek a jövőben szinte minden terméktípushoz elérhetőek lesznek.

Az EPD-k létrehozásához a TROX együttműködik az EPD Norge-val és az ECO platformmal. Az ECO platform elismert európai szabvány, magas minőségi szabványokkal, az EPD Norge pedig a szellőztető és légkondicionáló termékek szakértője. Az ECO platform felhasználható európai projektek EPD-k létrehozására, és garantálja a magas minőségi szabványok betartását.

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (14)

A MEGFELELŐ TROX-EPD-KET ITT TALÁLHATJA MEG

A TROX ellenőrzött környezetvédelmi terméknyilatkozatai tanúsítványként elérhetők a megfelelő termékoldalon, amely könnyen elérhető és letölthető. Továbbá a dokumentumok közvetlenül innen is letölthetők az összes elérhető termékhez.


LETÖLTÉSEK

  • Befúvók és elszívók
  • Szabályozó zsaluk
  • Hangcsillapítók
  • Tűz és füst elleni védelem
  • Szabályozók
  • Szűrők és szűrőházak
  • Légkezelő egységek
  • X-FANS ventilátorok

TERMÉK FENNTARTHATÓSÁGI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKNYILATKOZATOK

WEBINAR

A környezetvédelmi terméknyilatkozatok semlegesen ábrázolják a termékek környezeti adatait. Ezért fontos tényezői a fenntartható termékfejlesztésnek.

Felmerül azonban a kérdés: az EPD-ken kívül milyen témákat kell még figyelembe venni a sikeres és fenntartható működés érdekében?

Ezen a webes szemináriumon megvizsgáljuk ezt a kérdést, és elmagyarázzuk a TROX megközelítését

►NÉZD MEG A WEBINÁRIUMOT MOST! ►►


EPD

  • What is an EPD?
  • Why do we need EPDs?
  • What are the criteria?
  • EPDs from TROX
  • Download
  • Webinar

Nach oben

production {"X-Frame-Options"=>"SAMEORIGIN", "X-XSS-Protection"=>"1; mode=block", "X-Content-Type-Options"=>"nosniff", "X-Download-Options"=>"noopen", "X-Permitted-Cross-Domain-Policies"=>"none", "Referrer-Policy"=>"strict-origin-when-cross-origin", "Content-Security-Policy"=>"frame-ancestors 'self' https://api.scrivito.com https://punchoutcommerce.com https://www.trox.de https://trox-extern.com https://psp40.onventis.com https://psp22.onventis.com https://trox4u.troxgroup.com", "Strict-Transport-Security"=>"max-age=31536000; includeSubDomains", "Content-Type"=>"text/html; charset=utf-8"}

Oldal megosztása

Oldal ajánlása

Oldal ajánlása, hivatkozás küldése e-mailben.

Oldal megosztása

Köszönjük, hogy ajánlott minket!

Ajánlását elküldtük és hamarosan meg kell érkeznie.

Kapcsolat

Hol tartózkodik Ön?

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (15)EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (16)

Adja meg üzenetét és kérése típusát
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

Kapcsolat

Köszönjük üzenetét!

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (17)EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (18)

Az üzenet elküldve, hamarosan feldolgozzuk. Szervizigényekkel foglalkozó részlegünk a lehető leghamarabb felveszi Önnel a kapcsolatot.
Általános, termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseivel a következő telefonszámokon is fordulhat hozzánk:
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

Kapcsolat

Hol tartózkodik Ön?

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (19)EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (20)

Adja meg üzenetét és kérése típusát
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

Kapcsolat

Köszönjük üzenetét!

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (21)EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (22)

Az üzenet elküldve, hamarosan feldolgozzuk. Szervizigényekkel foglalkozó részlegünk a lehető leghamarabb felveszi Önnel a kapcsolatot.
Általános, termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseivel a következő telefonszámokon is fordulhat hozzánk:
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (23)

A gombra kattintva lehetővé teszi számunkra, hogy kiváló weboldal-élményt és egyszerű vásárlási folyamatokat nyújtsunk Önnek. Ezek a sütik információkat hordoznak, amelyek szükségesek a webhely működéséhez, valamint szolgáltatásaink és alkalmazásaink ellenőrzéséhez, valamint kizárólag statisztikai célokra, kényelmi beállításokhoz vagy személyre szabott tartalom megjelenítéséhez használt információkat. Eldöntheti, hogy mely kategóriákat kívánja engedélyezni, és az egyedi igényeknek megfelelően módosíthatja az adatfelhasználási beállításokat. Felhívjuk figyelmét, hogy a kiválasztott beállításoktól függően előfordulhat, hogy az oldal összes funkciója nem érhető el. A választását bármikor megváltoztathatja.

A LEGJOBB TROX ÉLMÉNYHEZ

A gombra kattintva lehetővé teszi számunkra, hogy kiváló weboldal-élményt és egyszerű vásárlási folyamatokat nyújtsunk Önnek.Ezek a sütik információkat hordoznak, amelyek szükségesek a webhely működéséhez, valamint szolgáltatásaink és alkalmazásaink ellenőrzéséhez,valamint kizárólag statisztikai célokra, kényelmi beállításokhoz vagy személyre szabott tartalom megjelenítéséhez használt információkat. Eldöntheti, hogy mely kategóriákat kívánja engedélyezni, és az egyedi igényeknek megfelelően módosíthatja az adatfelhasználási beállításokat.Felhívjuk figyelmét, hogy a kiválasztott beállításoktól függően előfordulhat, hogy az oldal összes funkciója nem érhető el.A választását bármikor megváltoztathatja.

Titoktartás

Módosítsa a beállításokatBeállítások elrejtése

Csak funkcionális fogadja el

Mindenki elfogadja

Cookie-beállítások

EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6113

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.