EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (2024)

Table of Contents
ОТ РЕСУРС КЪМ РЕЦИКЛИРАНЕ – КОГАТО ВЪЗДЕЙСТВИЯТА ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА СА ДОКУМЕНТИРАНИ КАКВО Е EPD ЗАЩО СА ВИ Е НУЖНИ EPD-та КАКВИ СА КРИТЕРИИТЕ EPD-та ОТ TROX ИЗТЕГЛЕТЕ СЪОТВЕТСТВАЩАТА EPD ГЛЕДАЙТЕ УЕБИНАРА КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ EPD-ТА? КОГАТО ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ПРОДУКТИТЕ ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА Е ДОКУМЕНТИРАНО КАК СЕ СЪЗДАВАТ EPD-ТА И ЗАЩО ИМА ПРАВИЛА ЗА КАТЕГОРИЯТА НА ПРОДУКТА? ЗАЩО СА НИ НУЖНИ EPD-ТА? УСТОЙЧИВИ ПРОДУКТИ ЗА УСТОЙЧИВИ СГРАДИ КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА – КОИ ДАННИ СЕ ИЗМЕРВАТ? КАК МОЖЕ ДА СЕ ИЗЧИСЛИ ТОВА БАЗИТЕ ДАННИ СА ОСНОВАТА ЗА ОЦЕНКАТА НА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ EPD-ТА ОТ TROX ПОВЕЧЕ ОТ 50 ПРОДУКТОВИ СЕРИИ ВЕЧЕ СА ДОКУМЕНТИРАНИ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ СЪОТВЕТНИТЕ TROX-EPD-ТА ТУК ИЗТЕГЛЯНИЯ УСТОЙЧИВОСТ НА ПРОДУКТА И ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ЕКОЛОГИЧЕН ПРОДУКТ УЕБИНАР ► ГЛЕДАЙТЕ УЕБИНАРА СЕГА! ►► EPD ЗА НАЙ-ДОБРОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ С TROX References

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ДЕКЛАРАЦИИТЕ ЗА ЕКОЛОГИЯ НА ПРОДУКТА

ОТ РЕСУРС КЪМ РЕЦИКЛИРАНЕ – КОГАТО ВЪЗДЕЙСТВИЯТА ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА СА ДОКУМЕНТИРАНИ

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (2)

Устойчивостта става все по-важна за нашия живот, нашата работа; и преди всичко нашето бъдеще. Ето защо не е изненадващо, че по-внимателното отношение към околната среда при закупуване на продукти става все по-популярно. EPD-та са полезен инструмент за оценка на въздействието на продуктите върху околната среда.

Групата TROX разработва екологично чисти продукти като част от своята стратегия за устойчивост. Чрез установяването на екологични декларации за продукти, компанията определя прозрачен стандарт за клиентите. Тук ще намерите информация за значението, създаването и предимствата на EPD, които TROX вече предлага.

КАКВО Е EPD

Научете повече

ЗАЩО СА ВИ Е НУЖНИ EPD-та

Научете повече

КАКВИ СА КРИТЕРИИТЕ

Научете повече

EPD-та ОТ TROX

Научете повече

ИЗТЕГЛЕТЕ СЪОТВЕТСТВАЩАТА EPD

Научете повече

ГЛЕДАЙТЕ УЕБИНАРА

Научете повече

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ EPD-ТА?

КОГАТО ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ПРОДУКТИТЕ ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА Е ДОКУМЕНТИРАНО

Съкращението EPD произлиза от „Декларация за екологичен продукт“. Това е документация за въздействието върху околната среда на продукта през неговия жизнен цикъл. Една EPD се основава на анализ, който взема предвид всички влияния на околната среда по веригата на оценката. Документът съдържа подробна информация за влиянието на продукта върху околната среда.

Когато се създава една EPD, се включват емисиите, потреблението на енергия и вода, както и отпадъците. Принципът "от люлка до гроб" показва всички въздействия върху околната среда от суровината до изхвърлянето. EPD трябва да бъде прегледана от външни органи и е валиден пет години.

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (9)

КАК СЕ СЪЗДАВАТ EPD-ТА

И ЗАЩО ИМА ПРАВИЛА ЗА КАТЕГОРИЯТА НА ПРОДУКТА?

За да се даде възможност за приблизителна съпоставимост, е необходимо да се вземат предвид регулираните международни норми и стандарти. Международният стандарт за изготвяне на EPDs са нормите EN 15804, ISO 14025 и ISO 14044, които служат като основа за създаването на EPD-та Product Category Rules (накратко PCR - Правила за продуктова категория).

Тези правила за продуктова категория определят стандартизирани допускания за изчисляване на EPD. PCR-та оценяват всичко от обхвата до съответните категории на въздействие за продуктите. PCR съдържа две Части: Част A със стандартизирани правила за изчисление за оценка на жизнения цикъл и документация и Част B със специфичните изисквания за продукта.

Ако не съществува подходящ PCR, производителите могат да работят с притежател на EPD програма, за да съберат необходимите данни за разработване и предоставяне на нов PCR.

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (10)

ЗАЩО СА НИ НУЖНИ EPD-ТА?

УСТОЙЧИВИ ПРОДУКТИ ЗА УСТОЙЧИВИ СГРАДИ

EPD-та предлагат набор от предимства на различни нива. В строителната индустрия се набляга повече на стандартите за устойчивост от проектанти, архитекти и строителни компании. Тъй като сертификационните системи като DGNB, LEED или BNB са EPD, са важни критерии за обществени търгове.Продуктовата документация не само опростява екологичната оценка. EPD-та предлагат нарастващо конкурентно предимство при възлагане на бъдещи договори за проекти. Освен това EPD-та позволяват визуализация на потенциално подобрение във веригата на доставки. Създаването на EPD все повече се ръководи от законовите изисквания, които се прилагат в някои европейски страни.EPD е ясна възможност за информиране на клиентите относно въздействието върху околната среда на продукта и неговото производство. В TROX EPD се използват и вътрешно за стимулиране на адаптации на материали или продуктови иновации.

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (11)

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА – КОИ ДАННИ СЕ ИЗМЕРВАТ?

КАКВО СТОИ ЗАД ЕДНА EPD

Важен фактор в EPD е записването на емисиите на парникови газове, което се основава на стандартите на международния ПРОТОКОЛ ЗА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ. Това включва не само емисиите на CO2, но и други вредни за околната среда газове като съединения на сяра, флуор и хлор или азотни оксиди.

Протоколът за парникови газове GHG разграничава директните емисии, генерирани по време на производството, от емисиите, генерирани от компанията, непреките емисии от потреблението на енергия и други емисии, причинени от доставката на ресурси, транспортирането и изхвърлянето на продукт. Тези три области се наричат Обхват 1, 2 и 3.

Но други влияния на околната среда също са направени измерими в EPD. Те включват, например, потребление на вода, замърсяване на околната среда, причинено от ерозия, замърсяване на водата или последици за здравето, които възникват по време на доставката на ресурси, производството и изхвърлянето на продукта.

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (12)

КАК МОЖЕ ДА СЕ ИЗЧИСЛИ ТОВА

БАЗИТЕ ДАННИ СА ОСНОВАТА ЗА ОЦЕНКАТА НА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ

EPD-та са важен инструмент за оценка на въздействието върху околната среда на продукта въз основа на оценка на жизнения цикъл (LCA). Проверката на една EPD се извършва от признат оценител на жизнения цикъл, така че изчислението се основава на единни стандарти и по този начин става възможна сравнимостта. Това създава конкурентна ситуация, която стимулира подобряването на екологичния отпечатък на продукта от доставката до изхвърлянето му.

Като използва пример за продукт, тази таблица показва всички модули, включени в изчислението на EPD (C02-напр. тук е само примерна единица). Основата за изчисляване на са бази данни за въздействие върху околната среда като ecoinvent или Ökobaudat. Резултатът се основава на предоставените набори от данни за материалите и техните фактори на околната среда през жизнения цикъл на продукта.

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (13)

EPD-ТА ОТ TROX

ПОВЕЧЕ ОТ 50 ПРОДУКТОВИ СЕРИИ ВЕЧЕ СА ДОКУМЕНТИРАНИ

TROX предлага екологични продуктови декларации за над 50 продуктови серии, включително противопожарни и димоотвеждащи клапи, X-FANS, управляващи блокове, подвижни жалузийни решетки и филтри. Допълнителни EPD-та се разработват и ще бъдат налични за почти всички видове продукти в бъдеще.

За да създаде EPD-та , TROX работи съвместно с EPD Norge и платформата ECO. Платформата ECO е признат европейски стандарт с високи стандарти за качество и EPD Norge е експерт в продуктите за вентилация и климатизация. Платформата ECO може да се използва за създаване на EPD-та за европейски проекти и гарантира спазването на високи стандарти за качество.

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (14)

МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ СЪОТВЕТНИТЕ TROX-EPD-ТА ТУК

Проверените екологични продуктови декларации от TROX са достъпни като сертификат на страницата на съответния продукт, които са лесно достъпни и достъпни за изтегляне. Освен това документите могат да бъдат изтеглени директно тук за всички налични продукти.


ИЗТЕГЛЯНИЯ

  • Въздушни терминални устройства
  • Подвижни жалузийни решетки
  • Шумозаглушители
  • Противопожарна защита и защита от дим
  • Управляващи модули
  • Филтриращи устройства и филтриращи елементи
  • Климатични камери
  • X-FANS

УСТОЙЧИВОСТ НА ПРОДУКТА И ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ЕКОЛОГИЧЕН ПРОДУКТ

УЕБИНАР

Екологичните продуктови декларации предоставят неутрално изображение на екологичните данни на продуктите. Следователно те са важен фактор за устойчивото разработване на продукти.

Но възниква въпросът: Какви други теми трябва да бъдат разгледани в допълнение към EPD, за да работим успешно и устойчиво?

В този уеб семинар изследваме този въпрос и обясняваме подхода на TROX.

► ГЛЕДАЙТЕ УЕБИНАРА СЕГА! ►►


EPD

  • What is an EPD?
  • Why do we need EPDs?
  • What are the criteria?
  • EPDs from TROX
  • Download
  • Webinar

Nach oben

production {"X-Frame-Options"=>"SAMEORIGIN", "X-XSS-Protection"=>"1; mode=block", "X-Content-Type-Options"=>"nosniff", "X-Download-Options"=>"noopen", "X-Permitted-Cross-Domain-Policies"=>"none", "Referrer-Policy"=>"strict-origin-when-cross-origin", "Content-Security-Policy"=>"frame-ancestors 'self' https://api.scrivito.com https://punchoutcommerce.com https://www.trox.de https://trox-extern.com https://psp40.onventis.com https://psp22.onventis.com https://trox4u.troxgroup.com", "Strict-Transport-Security"=>"max-age=31536000; includeSubDomains", "Content-Type"=>"text/html; charset=utf-8"}

Споделете страницата

Препоръчайте тази страница

Препоръчайте тази страница чрез изпращане на линк по имейл.

Споделете страницата

Благодарим Ви за Вашата препоръка!

Вашата препоръка е била изпратена и трябва да пристигне в кратък срок.

За контакти

Ние сме тук за Вас

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (15)EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (16)

Моля, уточнете съобщението си и типа на искането
Тел.: +359 2 981 25 74 | Факс: +359 2 986 20 65

За контакти

Благодарим Ви за Вашето съобщение!

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (17)EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (18)

Вашето съобщение е изпратено и ще бъде обработено в кратък срок.
Нашият отдел за Обслужване-Искания ще се свърже с Вас възможно най-скоро.
За общи въпроси относно продукти или услуги можете да се свържете също с:
Тел.: +359 2 981 25 74 | Факс: +359 2 986 20 65

За контакти

Ние сме тук за Вас

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (19)EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (20)

Моля, уточнете съобщението си и типа на искането
Тел.: +359 2 981 25 74 | Факс: +359 2 986 20 65

За контакти

Благодарим Ви за Вашето съобщение!

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (21)EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (22)

Вашето съобщение е изпратено и ще бъде обработено в кратък срок.
Нашият отдел за Обслужване-Искания ще се свърже с Вас възможно най-скоро.
За общи въпроси относно продукти или услуги можете да се свържете също с:
Тел.: +359 2 981 25 74 | Факс: +359 2 986 20 65

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (23)

С натискането на бутона вие ни позволявате да ви предоставим отлично изживяване на уебсайта и лесни процеси на пазаруване. Тези бисквитки включват такива, които са необходими за работата на сайта и за контрола на нашите услуги и приложения, както и такива, които се използват единствено за статистически цели, за настройки за удобство или за показване на персонализирано съдържание. Можете да решите кои категории искате да разрешите и можете да коригирате настройките за използване на данните въз основа на вашите индивидуални изисквания. Моля, обърнете внимание, че в зависимост от избраните настройки всички функции на страницата може да не са налични. Можете да промените избора си по всяко време.

ЗА НАЙ-ДОБРОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ С TROX

С натискането на бутона вие ни позволявате да ви предоставим отлично изживяване на уебсайта и лесни процеси на пазаруване.Тези бисквитки включват такива, които са необходими за работата на сайта и за контрола на нашите услуги и приложения,както и такива, които се използват единствено за статистически цели, за настройки за удобство или за показване на персонализирано съдържание.Можете да решите кои категории искате да разрешите и можете да коригирате настройките за използване на данните въз основа на вашите индивидуални изисквания.Моля, обърнете внимание, че в зависимост от избраните настройки всички функции на страницата може да не са налични.Можете да промените избора си по всяко време.

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

Adjust settingsHide settings

Only accept functional

All accept

Cookie settings

EPD - ЕКОЛОГИЧНИЯТ ЕТИКЕТ ЗА ПРОДУКТИ (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6117

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.